• imc WAVE

    Spektrális analízis
    Szerkezet analízis
    Rend követés

Alkalmazások

A modern termékfejlesztés folyamatában egyre nagyobb szerepet játszanak az akusztikai vizsgálatok: a mechanikai rezgéseket minimalizálják, illetve a zaj és interferencia nem haladhajta meg az hatályos szabványokban előírt értékeket. Emiatt a gyártók a gépeket és járműveket zaj és rezgésvizsgálatoknak vetik alá. Az imc WAVE ideális eszköz a szabványoknak megfelelő vizsgálatokhoz, illetve a fejlesztés során ahol a komfortérzet növelése és a funkciók optimalizálása a cél. Például, egy járműben több mint 400 forrásból származhatnak zajok. Ezeket a gyártónak meg kell határoznia és mérnie, ugyanis az akusztika döntő szerepet játszik, amikor a vezetési élmény és funkcionalitás kerül szóba.

Átfogó megközelítés: több mint NVH

A fejlesztés területén az adatgyűjtés és a mért értékekkel való korreláció gyakran szükséges az akusztikai problémák eredetének és működési állapotokkal való összefüggéseinek vizsgálatához. Az imc WAVE segítségével hőmérséklet, nyúlás vagy éppen GPS adatok rögzíthetőek, illetve CAN adatgyűjtés is lehetséges. Ez teljeskörű vizsgálati megközelítést tesz lehetővé, hisz a járművek és munkagépek egyre inkább teljes egészükben vállnak vizsgálat tárgyává. A vizsgálatok valós időben hajthatóak végre, a mért értékekből közvetlenül számolja az értelmezhető eredményeket, az adott szabványoknak megfelelő módon.

Jármű beltér optimalizálása

Egy autó vásárlása esetén a legtöbb ember fontos tényezőnek tartja a beltéri zaj mértékét. Emiatt a gyártóknak átfogó teszt- és méréssorozatokat kell végezniük a tesztpadokon és az utakon is. Ilyen teszt például a járművet félig vagy teljesen leterhelve vezetni. A komfort kritikus mennyiségeken kívül a működési állapotot leíró mennyiségek mérése is szükséges lehet CAN buszról, vagy analóg érzékelők jeleninek összevetése az akusztikai teljesítménnyel.

Szerkezeti vizsgálatok az imc WAVE-el

Az imc WAVE szerkezetanalízis csomagjával mechanikai szerkezetek vizsgálhatóak rezonancia szempontjából. Ilyen vizsgálatok során egy ismert erőt vezetnek be a szerkezetbe és gyorsulásmérők segítségével mérik ki annak ütésre adott válaszait. Az imc WAVE a jelek azonnali kiértékelésével teszi lehetővé az átviteli függvény levezetését, ami teljes mértékben leírja a szerkezet rezgésének viselkedését. A további számítások megvalósíthatóak imc FAMOS szoftverrel de összekapcsolható modál analízis szoftverekkel is, mint például a ME' Scope™.

Gépek akusztikus kibocsátása

Az embereket munkakörnyezetükben és nyilvános helyeken ért hanghatások minimalizálása érdekében számos törvény és szabályozás van hatályban melyek meghatározzák a zajszinteket, illetve azok vizsgálati módszereit. Az akusztikai kibocsátást azért vizsgálják, hogy kiértékeljék milyen magas a zajszint az egyes helyeken. A zajszintmérés az imc WAVE-el alkalmas szabványosított kiértékelésre és hitelesítésre, illetve a termékek optimalizálására a fejlesztés során, mindemellett teljesen megfelel az IEC 61672 szabvány előírásainak.

Top