imc STUDIO Video: Videofelvétel és a mérésadatgyűjtés összekapcsolása

A videofelvételek és mérési adatok gyűjtésének összekapcsolására irányuló növekvő igények kielégítése érdekében, az egyedi megoldás - mely szerint a videó kamera mérőcsatornaként használható - lehetővé teszi a videó felvételek vizsgálatokba integrálását.

Időszinkronizált videó és adatgyűjtés

  • Videó csatorna beállítás hasonlóan a mérőcsatorna beállításhoz
  • Mérések indítása, hosszú távú mérések lehetősége
  • Előtriggerelés (pre-trigger) esemény-előtti videó felvételekhez
  • Maximum 4 szinkronos videó csatorna
  • Külön felvevő- és ellenőrző-csatorna kameránként
  • Szinkronos újrajátszás az imc STUDIO Panel és az imc FAMOS segítségével

 Teljesen új betekintés nyerhető, ha a mért adatokat összekapcsoljuk az érintett teszt-programról vagy a vizsgálatban részt vevő jármű alkatrészéről készült videofelvétellel. Ugyanez vonatkozik a tesztpadokra és egyéb kitelepített mérésekre — különösen azokra, amelyek megfigyelhetők, de nehezen hozzáférhetők.

 Az alkalmazástól függően, sokféle kamera használható, amelyek a képméretarány, képváltási frekvencia és a csatlakozási felület tekintetében különbözőek— egyszerű web kamerától nagy-felbontású, nagysebességű eszközökön át, egészen a speciális hőkép-kamerákig.

Előtriggerelés és szinkronizálás

A videó adatok mérési adatokkal való szimultán elemzése érdekében, a szinkronizálás rendkívül fontos. Ebből az okból, a videó adatokat az egyéb mérési adatokkal szinkronizálni kell a pontos egyezés biztosítása érdekében. A precizitás lehetséges legjobb szintjét a kamera képkocka-sebessége határozza meg, a szinkronizálást igazítani kell a videó képváltási frekvenciájához. A maximum precizitást az imc STUDIO Video biztosítja.

Mivel a triggerelt eseményekről készült videó adatok rendkívül fontosak lehetnek, lehetőség van egy konfigurálható, állítható előtrigger alkalmazására a videó adatok rögzítése/mentése céljából.

Monitor csatornák

 A képsebességtől és a formátumtól függően jelentős lehet az adat terjedelem és átviteli sebesség, amelyen a videofelvételt fel kell dolgozni; a 10 - 20 Mbyte/s sem szokatlan. Ebből az okból, fontos lehet az aktuális, releváns időrészletekre vonatkozó videó adatok gyűjtését és tárolását korlátozni, különösen egy triggerelt esemény idején. Mindazonáltal, vannak olyan időszakok, amikor a folyamat teljes szakaszát célszerű rögzíteni egy videofelvétellel csökkentett felbontással/adatátviteli aránnyal, a dokumentáció teljességének biztosítása érdekében.

 Az iménti egy klasszikus alkalmazási esete a “Monitoring csatorna” funkciónak, amely elérhető az imc STUDIO-n keresztül bármely típusú mérőcsatorna esetén, beleértve a Videó csatornákat. Minden mérőcsatornának van “monitoring csatornaként” egy másodlagos alkalmazási lehetősége, amelyben egy második, lassabb mintavételezési sebesség érhető el. Így, az eredeti csatornáról ismételt mintavétel másolat keletkezik. Míg a monitoring csatornának nem lehet különböző „analóg” konfigurációja a mérési tartományát illetően, a trigger tulajdonságait (trigger esemény, tervezett indítás- és trigger leállítás), adat tároló opcióit, és adatátviteli sebességét illetően teljesen függetlenül konfigurálható.

Ilyen módon, lehetőség nyílik egyetlen kamerával rögzíteni a folyamatot több órán keresztül, egy lassú és tömörített videó-felvétellel, körülbelül 1 frames/s, ezzel párhuzamosan viszont korlátozott időtartamon keresztül akár a videó felvétel nagyfokú felbontásával (100 frames/sec). A közelkép felvétel időablakát meghatározó trigger esemény lehet egy, bármely mérőcsatornán leadott jelzés, vagy az ilyen csatornák egy logikai kombinációja.

Természetesen, a kamera forrásképe önmagában is megtekinthető, élőben vagy máskor, anélkül, hogy szükség lenne a tárolására. Továbbá, a triggerelt videó csatornákon, megfigyelés céljából, a kamera forrásképe az trigger eseményt megelőző pillanatra vonatkozóan mindig megjeleníthető.

 

Kamera típusok és interfészek

 A videó kamerák számos kivitelben elérhetőek. A hagyományos összeköttetések: USB, Firewire (IEEE 1394) és Ethernet. A képfelbontás tartománya a miniatürizált képmérettől VGA (640 x 480), SVGA (800 x 600) valamint Full-HD (1920 x 1080) felbontásig terjedhet. A tipikus képkocka-sebesség körülbelül 30 frames/sec USB kamerák esetén és 130 frames /sec vagy még több a high-end kategóriás Firewire kamerák esetében.

Ez azt jelenti, hogy a választék széles skálája áll rendelkezésre a piacon az egyedi igények kielégítésére. Az imc STUDIO szoftverrel való integrálás érdekében, mindössze egy Windows által támogatott kamera kiválasztására van szükség, hagyományos “DirectShow” meghajtó modellel. A kereskedelmi forgalomban elérhető kamerák rendelkeznek azokkal a jellemzőkkel, amelyek általában teljesen kompatibilissé teszik az imc STUDIO szoftverrel. Az imc Hotline-on elérhető az Ön régiójában már tesztelt kamera modellek listája.

Adat formátumok

 A kamera típusától és drivertól függően, számos videó-adat formátum és tömörítési módszer állítható be. Az olyan formátumok, mint például RGB, YUY2, Bayer, MJPEG, valamint az ezekhez hasonlók, eltérnek tömörítési arányuk, és kódolásuk tekintetében, például az 1 és 3 bájt per pixel adatterjedelem használatának köszönhetően. Így, a kapott adatfolyam bit szélessége, akárcsak a memória-követelmények, nagymértékben eltérhetnek, és szélsőséges esetekben nagyfokú terhelést jelenthetnek az érintett PC hardvere számára.

 Továbbá, a kamera driverje lehetővé teszi az optikai paraméterek finomhangolását, beleértve az exponálást, fényerősséget, kontrasztot, színtelítettséget, fehéregyensúlyt és egyéb jellemzőket.

 A következetes adminisztráció révén a többi mérési adattal együtt, a rögzített videó adatok zökkenőmentesen integrálhatók az imc STUDIO szoftverbe. Ezek analóg módon megjeleníthetőek a hagyományos csatornák Görbék ablakában, és összekapcsolhatóak a többi görbével a kurzorok segítségével, azért, hogy a mért adatokkal megegyező képek megjeleníthetőek legyenek.

 Természetesen a videó adatok szintén elérhetők az imc FAMOS, offline elemező programon keresztül, ahol ezek az adatok visszajátszhatóak, szerkeszthetőek és egymáshoz viszonyíthatóak. Hagyományos felhasználásra szánt tároló formátumban (“*.avi”) mentve, a kívánt médialejátszóval lejátszhatók.

Top