imc CANSAS-IGN: Motor gyújtásszög időzítés mérő eszköz

Önálló, gyújtásszög, -idő és gyújtásisebesség mérésére alkalmas modul CAN-busz kimenettel

Az imc CANSAS-IGN gyűjtásidőzítés mérőmodul egy kompakt mérőegység ami univerzális CAN kiementet nyújt fordulasztám, hengerenkénti gyújtásidő továbbítására bármely belsőégésű motorhoz 12 hengerig.

  • Minden jelet CAN kiementén továbbít
  • Nagy sebességű tranziens jeleket "Snapshot mode"-ban buffereli és CAN üzenetként továbbít
  • A vezérműtengely pozíciójele alapján megállapítja melyik hengerek gyújtanak
  • Nagy sebesség és felbontás a legmagasabb fordulasztámú motorokhoz is elegendő

 

Integrálható, adaptálható, gyors

Különösen napjainkban, a hibrid járművek korában a hatékony és környezetbarát belsőégésű motorok központi szerepet töltenek be a vezető autógyártók fejlesztési terveiben. Ebből adódóan nem meglepő, hogy sok autógyártó, illetve beszállító és mérnöki szolgáltató ismét intenzíven fejleszti a belsőégésű motorok tudományát. Eddig a gyújtásszög mérés teljeskörű belsőégésű analízis felszerelést tett szükségessé. Ezek a speciális rendszerek kivállóan helytállnak önmagukban, de általában nem teszik lehetővé egy már létező tesztrendszerbe való könnyű integrációt.

A kompakt és gazdaságos imc CANSAS-IGN megoldja ezeket a problémákat:

... nagy sebességet biztosítva:

Az imc CANSAS-IGN microszekundum töredéknyi felbontással rögzíti a tartományon áthaladó jelet, amelyből a gyújtásszög számítható a vezérműtengely 0.1 fok pontosságával egészen 20 000 RPM-ig. A modul mintavételi sebessége 3MS/s.

...könnyű integrációt tesz lehetővé:

Tesztpadoktól a mobil alkalmazásokig az imc CANSAS-IGN egyszerűen integrálható bármilyen meglévő környezetbe a személyreszabható CAN busz kimenetének köszönhetően.

...adaptálható:

Az eredményeket rögzítheti bármilyen CAN adatgyűjtő és kombinálható vagy összehasonítható más mérési adatokkal is.

A négy szigetelt bemenet a gyújtásjel (SPARK), a forgattyús tengely fordulatjele (ANGLE), az abszolút szög referencia jel (REF) és a vezérműtengely pozíciójele. A 3 MHz-es bemeneteken mért jeleket a CANSAS-IGN a szoftveresen állítható módon feldolgozza, majd a fordulasztám és a hengerenkénti időzítés szög adatokat CAN kiemenetén továbbítja.

A beállítási és diagnosztikai munka segítésére, az imc CANSAS-IGN modul rendelkezik egy nagysebességű tranziensek rögzítésére szolgáló pillanatkép funckcióval, amelyhez tartozó adatcsomagot a műszer bufferében tárolja, majd a pillanatképet CAN interfészen továbbítja.

A beépített kijelzőjének köszönhetően az imc CANSAS-IGN használható nagysebességű segédeszközként a gyújtásszög vizsgálata során, olyan helyzetekben is, amikor adatgyűjtés nem szükséges.

Hogyan működik az imc CANSAS-IGN?

A gyújtásjel, forgattyús tengely fordulatjel és az opcionális abszolút szög referencia jel és vezérműtengely pozíciójelének nagysebességű méréséből a gyújtásszög és a motor fordulatszám egyidejűleg számítható, majd továbbítható CAN üzenetként vagy feszültség jelként.

Minden bemenet szigetelt és teljesértékűen kondícionált. (alul-áteresztő szűrő, AC illesztett, beleérve a csatornánként választható jelszintet és hiszterézist )

Gyújtásjel

Többféle gyújtásjel felismerő módszert támogat, beleérve a gyújtás sarut mérést, (mind primer és szekunder tekercs megcsapolását) és logikai szintű jelek mérését.

Forgattyústengely pozíciójele

Számos mérési pont használható a motor sebesség meghatározásához, például a motor saját induktív érzékelője, külső Hall effektuson alapuló érzékelő, enkóder vagy logikai szintet adó érzékelők.

Index csatorna

A "zero" vagy "index" impulzus bemenet akkor használható, ha a relatív TDC pozíciót egy külön logikai jel indikálja.

Vezérműtengely pozíció

Egy opcionális logikai jel, amelyből meghatározható, hogy melyik munkahenger gyújt az egyes gyújtás pulzus időpontjában. 4 hengerig az egyes hengerek külön kiértékelhetőek.

Így a nagysebességű gyújtásszög mérés és motor fordulasztám könnyen rögzíthető egy CAN busz interfésszel rendelkező adatgyűjtővel, mint amilyen az imc BUSDAQ vagy a több funkcióval rendelkező
imc CRONOSflex.

Az imc CANSAS szoftvert és bármely kompatibilis PC-CAN interfészt használva, az imc CANSAS-IGN beállítható számos bemeneti jelkombináció kezelésére. Ez lehet szög meghatározása hiányzó fogból, tartományok, élek és hiszterézis kezelése, továbbá szűrő tulajdonságok, melyek a villamos szabványainak megfelelő különbőző gyújtás és forgattyús/vezérműtengely jelekhez szükségesek. A 3MHz mintavételi sebességnek köszönhetően az imc CANSAS-IGN magas fordulasztámú motorokhoz is használható.

Munkahenger specifikus mérések

A vezérműtengely pozíciójel segítségével a munkahengerek közös a gyújtásjele felhasználható az egyes munkahengerek gyújtásszögének meghatározásához. A módszer 4 henger motorig működik, több munkahenger esetén a felhasználó kiválaszthatja melyik munkahengerekben érdekelt. Az imc CANSAS-IGN a gyújtásszög min, max és átlagértékét továbbítja CAN buszon.

A beállításokat belső memóriába menti

Mivel az imc CANSAS-IGN belső flash memóriára menti beállításait, ezért lehetővé teszi, hogy az eszközt PC nélkül, önállóan legyen felhasználható diagnosztikai feladatokra az előre beállított paraméterekkel.

Amikor alaposabb vizsgálatra van szükséges

Igaz, normál működés és hosszabb mérések esetén a magas mintavételi sebességet az eszköz feldolgozza egy kezelhető adatfolyamra, de a "Snapshot mode"-ban az imc CANSAS-IGN lehetővé teszi az eredeti nagysebességű bemenetek megjelenítését nagysebességű műszer nélkül. Ebben az üzemmódban a modul egy pillanatképet rögzít a nagysebességgel mintavételezett bemenetről, melyet egy bufferben tárol majd alacsony sebbességen továbbít a CAN busz adatgyűjtőnek megtekintésre.

A Snapshot mode-al...

  • Precíz jel információk nyerhetőek
  • Ellenőrizhetőek a jelszintek a tartományok beállításához
  • Ellenőrizhetőek a jelszintek az alul és felül-áteresztő szűrők beállításához

Ez az üzemmód szükségtelenné teszi a különsen nagysebességű eszközöket (pl.: oszcilloszkóp), amikor a megfelelő jelszintek beállítását kell elvégezni a jelélek detektálásához. Azt is lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy az előfeldolgozó technikák hatásait kiértékelje mint a szűrők, az AC illesztés stb.

Top