vizálló • robusztus • vezeték néküli

Keréknyomaték érzékelő WTT-Dx

Hajtó- és leadott nyomatékok mérése közvetlenül a keréken

Autóipari fejlesztések során a járműre ható nyomatékok pontos ismerete rendkívül fontos, ez különösen igaz a gyorsítási és fékezési manőverekre. A WTT-Dx keréknyomaték érzékelővel egy nagypontosságú eszköz vált elérhetővé az ilyen jellegű mérésekhez. A WTT közvetlenül ott méri a mechanikai terhelést ahol az létrejön: a keréknél ami összeköti a járművet az úttal.

Áttekintés:

 • Precíz hajtó és fékező nyomaték mérés közvetlenül a keréken
 • Vezeték nélküli adatátvitel a Dx telemetria egységre
 • Időszinkronizált adatgyűjtés mind a négy kerékről, egyetlen vevőegységgel
 • Cserélhető akkumulátor, amely 80 óra működési időt biztosít
 • Működési hőmérséklet -10°C-től +60°C-ig, opcionális akkumulátorral -30°C-től +60°C-ig
 • Vízálló, IP67 védettségi szinttel rendelkezik
 • Kényelmes, szoftver vezérelt nullpont kalibráció és mérés indítás
 • Analóg és CAN busz interfész

Pontos és robusztus

Az IP67-es besorolással rendelkező WTT-Dx érzékelő axiális irányba (My) méri a nyomatékot nyúlásmérő bélyegek segítségével. A nyúlásmérő bélyegek jeleit kezelő mérőerősítők teljes differenciális elrendezése - amely magába foglalja a mérőhíd tápellátását is - maximális interferencia elnyomást biztosít.

Az érzékelő okos házkialakításának köszönhetően a WTT-Dx nagy pontosságú méréseket tesz lehetővé magas hőmérsékleteket okozó, erősen dinamikus féktesztek esetén is. Az érzékelő házának mechanikai ellenállósága a nehéz SUV járművek élettartamának többszörösére lett tervezve.

Annak érdekében, hogy lehetővé váljon a mérés hóban, jégen és kondenzáció esetén is az érzékelő tápegysége és elektronikája vízálló (IP67-es) házba kerül beépítésre. Az opcionális akkumulátorokkal bővebb hőmérséklet tartományon végezhetőek mérések, -30°C-től +60°C-ig.

Vezeték nélküli adatátvitel

Minden WTT keréknyomaték érzékelő rendelkezik egy Dx-telemeria jeladó egységgel. A mért adatok mind a négy kerékről vezetéknélküli adatátvitellel jutnak el a kerekektől az tükrökre szerelt antennákon át, a digitális technológiának köszönhetően interferenciamentesen és magas felbontással, a vevőegységhez.Az érzékelőkbe épített  Dx-jeladó egységeket központilag vezérli és szinkronizálja a járműbe szerelt vevőegység. A mintavétel magas fokú szinkronizációja teszi lehetővé, hogy mind a négy keréken nagy pontosággal elvégezhető legyen a gyors beavatkozási folyamatok érzékelése és validálása. A mért adatok továbbíthatóak a vevőegyégtől CAN buszon vagy analóg csatornákon, vagyis az eszköz könnyen integrálható egy már meglévő mérőrendszerbe.

Alkalmazási példák

Hajtáslánc hatékonyság optimalizálás

A fogyasztás és a CO2 kibocsátás csökkentése érdekében a hajtáslánc hatékonyság folyamatos tanulmányozás és fejlesztés alatt áll. A hajtásláncon végzett mérésekhez a WTT-Dx pontos, közvetlenül a kerekre ható nyomatékadatokat biztosít. A nyomatékokkal egyidőben mért további mennyiségekkel kombinálva felhasználhatóak a hajtáslánc hatékonyságának és súrlódási veszteségeinek számszerűsítésére és modellezésére.

Járműdinamikai vizsgálatok télen

Téli tesztek során a jármű, a tesztmérnökök és a mérőeszközök nem csak a hónak és jégnek vannak kitéve, hanem a nagy hőmérséklet ingadozásnak és olvadt hónak is. Az IP67 besorolású és robusztus WTT-Dx ilyen zord körülmények között is bizonyítja értékét: az akkumulátorok kicserélhetőek hidegre tervezett verziókra, amelyek lehetővé teszik a mérések végzését -30°C környezeti hőmérséklet esetén is. Az érzékelő ellenálló kialakítását ± 6 kNm maximális terhelésre tervezték. Az egyszerű szerelhetőség és használhatóság lehetővé teszi a komponensek gyors és egyszerű cseréjét.

Vezetéssegítő rendszerek kiértékelése

A vonóerő, manőverezőképesség és iránytartás optimalizálása érdekében a modern összkerék meghatjású járművek miliszekundomok alatt szabályozzák a hajtónyomatékok elosztását a különböző kerekeken. Az ilyen vezetéssegítő rendszerek kiértékeléséhez használt keréknyomaték érzékelőknek rendkívül magas pillanatnyi pontossággal kell rendelkezniük. A WTT-Dx esetében mind a négy kerék időszinkronizáltan kerül mintavételezéssel, magas felbontással. Az interferenciamentes adatátvitel (diversity-mód) minimalizálja a jelhibákat.

Számos járműre alkalmazható

A CAEMAX adapter rendszerrel a WTT-k könnyedén felszerelhetőek különböző járművekre. A WTT érzékelő háza, a telemetria modul és az adapter tetszés szerint kombinálható. Ezáltal lefed egy széles kerékátmérő tartományt különböző járműtípusokat. Az egyszerű szerelhetőség és a kényelmes szoftverfunkciók (mint például a nullkalibráció) teszik lehetővé, hogy a rendszer rövid időn belüli indításra kész állapotba kerüljön.

 1. Kerákagy adapter:
  A kerékagy adapter feladata a WTT-t az autóhoz rögzíteni. Felhasználható többféle járműhöz amelyek osztóköre és kerékeltolása megegyezik. Pár adapter segítségével egy teljes flottányi autó lefedhető.
 2. Felni adapter:
  A hagyományos felnihez hasonlóan az adapter feladata a gumiabroncs rögzítése. A felni adapter nem járműspecifikus, hanem a gumiabroncstól függ. Ez lehetővé teszi a felhasználását több, azonos kerékméretű járművön.
 3. WTT-Dx érzékelő ház:
  A WFT érzékelő ház köti össze a kerékagy adaptert és a felni adaptert. Ez a három komponens együtt adja az adott járműnek megfelelő kereket. Mivel a kalibrációs értékeket az érzékelő tárolja ezért az adapterek és az érzékelők bármikor tetszőlegesen kombinálhatóak anélkül, hogy a kereket újra kellene kalibrálni.

A moduláris kialakításnak köszönhetően a WTT-Dx kerékerőmérő cella időt és helyet spórolva, költséghatékonyan illeszthető a járműhöz.

Tesztrekész egy órán belül

A WTT-Dx felszerelése majdnem annyira egyszerű mint egy kerékcsere, a négy WTT egy óra alatt felszerelhető. Az egyszerű szerelhetőség és a kényelmes szoftverfunkciók (mint például a nullkalibráció) teszik lehetővé, hogy a rendszer rövid időn belüli indításra kész állapotba kerüljön.

Műszaki paraméterek

WTT-DX Keréknyomaték érzékelő

Paraméter Érték
Mért mennyiségaxiális nyomaték My
Adatátviteldigitális/vezeték nélküli
Mérési tartományMy = 8,75 ±6000 Nm, opcionális, My = ±3000 Nm
Sávszélességmax. 1 kHz
Linearitáy< 0.5 %
Hiszterézis< 0.5 %
Áthallás< 0.5 %
Átmérő300 mm
Tömeg

kb. 4.75 kg (telemetria egységgel)
kb. 6.3 kg (akkumulátorral)

Érzékelő anyagaaluminium
Mechanikai terhelhetőségstress analízis AK-LH-08 4.34 alapján
Felni átmérőmin. 13"
Kerékagy átmérő adapterrel max. 6"
Működési hőmérséklet-10° C-tól +60° C-ig (alap akkumulátorral)
-30° C-tól +60° C-ig (speciális akkumulátorral)
Max.sebesség250 km/h
Max. rpm2300 rpm
Ütésállóság100 g
Védettségi szintIP67 (vízálló)
Szerelhetőség és kiegyensúlyozásIgen (csavarok hozzáférhetőek)
Tápegységalap akkumulátor: max. 80 óra
speciális akkumulátor: max. 40 óra

Telemetria vevőegység RCI

Telemetriai jellemzőiÉrték
Tápegység9...36 V DC
Fogyasztás< 5 W
Frekvenciaszabadon konfigurálható 868 MHz sávon (opcionálisan 2.4 GHz)
Szinkronizációszinkronizált adatgyűjtés max. 4 WTT-ig
CAN kimenet (ISO 11898,
galvanikusan leválasztott)
CAN 2.0b, standard & extended-identifier,
Szabadon programozható max. 1 MBaud
Analóg kimenetek6 x BNC csatlakozó, (szabadon hozzárendelhető, kimeneti jel max. ±10 V)
Ethernet10/100 Mbit
Auto-nullázásTávirányítható
Működési hőmérséklet-20 °C-tól +65 °C-ig
Méreteikb. 170 mm x 130 mm x 53 mm
Tömeg0.8 kg

 

Tartozékok

Vezérlőegység, amely egyben a központi vevőegység is

A Dxvevőegység maximum négy WTT mérőkerék paraméterezését és jeleik időszinkronizált mérését teszi lehetővé. A mért adatok továbbíthatóak hat szabadon programozható analóg kiementen vagy CAN busz interfészen. Minden paraméter kényelmesen beállítható Ethernet kapcsolaton keresztül egy webböngésző segítségével, vagy közvetlenül a vevőegységen a kezelőgombok segítségével.

Visszapillantó tükörre szerelhető antenna

Az egyéni fejlesztésű vevőoldali antennák teszik lehetővé az optimális adatátvitelt 868 MHz és 2.4 GHz frekvencia tartományon is. Az antennák gyorsan és könnyedén szerelhetőek a tükrökre egy rugalmas bilincs segítségével.

Kalibráció

A CAEMAX minden WTT-Dx érzékelőt kalibrál egy speciális, erre a célra fejlesztett tesztpadon. Minden erőt és nyomatékot külön mér, így az áthallások érzékelhetőek és kompenzálhatóak. Ez eredményezi a mért érzékek példátlan pontosságát.

Teljes mérőlánc az imc-től

Teljeskörű járműtesztek esetén számos különböző mennyiséget kell mérni. A kerékerők mellett, a gyorsulások, az erők, különböző rezgések frekvenciái, a felfüggesztés elmozdulása, mechanikai feszültségek vagy ECU adatok szintén fontos információk. Az imc mérőeszközök időszinkronizált adatgyűjtést biztosítanak, amelyekhez a WTT-D<sup>x</sup>  közvetlenül csatlakoztatható, illetveszoftvereink számos lehetőséget kínálnak az adatok kiértékelésére, megjelenítésére és további feldolgozására.

Top