Szálljon fel ön is jövő terepi buszára: CAN FD

Download: Press Package

Az imc integrálja a CAN FD kommunikációt műszereibe

Annak érdekében, hogy megfeleljünk a jövő elvárásainak az imc Meßsysteme GmbH bővíti a terepi és jármű busz interfész portfólióját az új CAN FD interfésszel. Az imc CAN FD interfész két független, szigetelt CAN porttal rendelkezik, amelyek a klasszikus szabványoknak megfelelő CAN busz mellett CAN FD módban is használhatóak.

Az új interfész legjellemzőbb alkalmazási területe az autóipar, ahol gyorsabb adatátvitel szükséges a megnövekedett adatforgalom miatt. Mint a klasszikus CAN protokoll kibővítése, a CAN FD nagyobb adatátviteli sebességet és busz kapacitást biztosít, nagyjából ugyanazon funkciókkal. Így a CAN FD megbízható és költséghatékony alternatívája a FlexRay-nek.

Martin Riedel az imc termék marketing menedzsere így nyilatkozott: "Úgy gondolom, hogy a CAN FD használata a jövő járműveiben nagyon valószínű. Egyfelől az eddig szűk keresztmetszetet jelentő busz terhelés ezzel megoldható, másfelől a szükséges CAN busz hálózatok száma is csökkenthető. A klasszikus CAN hálózatok várhatóan még sokáig párhuzamosan fognak létezni, mivel a váltáshoz minden CAN kommunikációban résztvevőnek támogania kell a bővített protokollt, különben hiba lép fel. Ez a modern teszt eszközök számára azt jelenti, hogy mind a két módot támogatniuk kell."

Az opció amely lehetővé teszi, hogy a CAN FD interfész szoftveresen állítható klasszikus és a gyors CAN FD mód között, megadja a lehetőséget a felhasználóknak, hogy a jelen figyelmen kívül hagyása nélkül készüljenek fel a jövő kihívásaira. Így az interfész egyszerre használható minden korábbi szabványos CAN topológián és kínálja legújabb technológia előnyeit is.

Ez különösen szembetűnő a megnövelt processzor teljesítmény, ami több tartalékkal rendelkezik a CAN csatornák valósidejű dekódolásához klasszikus CAN üzemmód esetén is. Abban az esetben, ha a buszforgalmat nem csak egy gyűjtőfájlba szeretnénk menteni, hanem a különböző csatornákat valósidőben dekódolni is, nagyobb teljesítmény szükséges. A csatornák tudatos dekódolásával a szükségesre csökkenthető a tárolt adat mennyisége. Emellett valós fizikai mennyiségeknek megfelelő értékekre és mértékegységekre skálázhatóak. Így a csatornák kiértékelhetőek, feldolgozhatóak és analizálhatóak valósidőben a műszeren az imc Online FAMOS vagy a PC alapú Inline FAMOS környezetben.

Mindemellett az imc interfész gateway-ként is szolgálhat CAN és CAN FD között, mivel az egyik portja csatlakoztatható a klasszikus CAN hálózathoz, míg a másik a CAN FD hálózathoz. Mind a két port alkalmas üzenetek fogadására és küldésére is. Együtt használva az imc Online FAMOS környezettel lehetővé teszi a busz szimulációkat is: az imc eszköz automatikusan reagálhat a beérkező üzenetekre és válaszokat küldhet szimulációként nemlétező buszrésztvevők helyett. Egy opcionális csomag támogatja magasabb kommunikációs protokollokat mint például a CCP, CXP, KWP2000 vagy OBD-2.

Top