Hardware-in-the-Loop módszer előnyei

1.) Tesztidő és költségek csökkentése

Valós vizsgálati rendszerekkel való kísérletek általában nagyon időigényesek, és jelentős költségekkel járnak. Ezért, az aktuális vizsgálat lefuttatása előtt, érdemes szimuláció segítségével meghatározni az optimális funkciókat. A rendszer elemei, és a környezet egyaránt szimulálható modellek használatával. Ez lehetővé teszi például, a járművek fékrendszerének idő előtti tesztelését a tesztálláson, jármű használata nélkül.

2.) Megelőző vizsgálatok

Új rendszerek kifejlesztésekor, előfordul, hogy még nem áll rendelkezésre késztermék a teszteléshez. Mindazonáltal, a korai modellek vagy a rendszer alkatrészeinek vizsgálata érdekében, a hiányzó elemek és/vagy környezeti körülmények szimulálhatók. Így, például, az elektronikus vezérlőegység fejlesztésben, gyakran nincs elérhető cél hardver. A szabályzó és vezérlő algoritmusok optimalizálása érdekében, a cél hardver a HiL használatával szimulálható. Az információ csere általában terepibusz rendszereken keresztül történik, és ezért busz szimulációnak nevezzük.

3.) Tesztek reprodukálhatósága és variálhatósága

Az alkatrészek és a rendszerek összehasonlítása érdekében, a kísérletek konkrét reprodukálására van szükség. Amikor a rendszerek tesztelése valós körülmények között történik, pl., egy a vezetési tesztben résztvevő jármű esetében, sok külső körülmény, például az időjárás, vezetési stílus, az útvonal részletei, stb. befolyásolhatják a teszteredmények összehasonlíthatóságát. Ezért, a reprodukció és a szisztematikus variálhatóság csak a külső tényezők szimulálása esetén lehetséges.

4.) Biztonság

A HiL szimuláció lehetővé teszi a tesztek biztonságos lebonyolítását egy olyan környezetben, amely egyébként veszélyes lehet. Például, egy jármű tesztelésekor, a vezető/pilóta nagy kockázatnak lehet kitéve. Hasonló módon, egy akkumulátor tesztelésekor, szintén szükségtelen veszélyhelyzetnek lehet kitéve, ami komoly sérüléseket/károkat okozhat. A Hil szimuláció azonban megóvja ettől a személyzetet és az anyagokat is.

Top